A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szolgálatban az iskolarendőr

Több száz tanuló részvételével tartották meg ma délelőtt a „Sziréna, avagy szolgálatban az iskola rendőre napján” elnevezésű bűnmegelőzési programot az Olvasóban.
A patinás épület színháztermében a diákok ezúttal egy bírósági tárgyalásnak lehettek részesei. Az Ózdi Rendőrkapitányság vezetői szerint az öt évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés elérte célját és hatékony módon hívja fel a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, illetve azok következményeire.

Ózdon immár évek óta működik jó eredménnyel az „Egy iskola, egy rendőr” program, amelynek alapvető célja a kisiskolások biztonságát veszélyeztető  tényezők megszüntetése és a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakítása. Ezen próbál meg tovább erősíteni a „Sziréna”, amely az elmúlt hónapokban „A rendőrség jelképei” címmel meghirdetett pályázat eredményhirdetésével kezdődött el, majd a Gábor Áron Szakképző Iskola amatőr színjátszó csoportja mutatta be a bírósági tárgyalóteremben játszódó előadását.

„A több éve működő iskolarendőr programunkhoz ez a rendezvény nagyon jól illeszkedik. Fontos, hogy minden iskolának van iskolarendőre, aki ott van akár az iskolai tanórákon vagy az iskolai rendezvényeken is. Fontos továbbá, hogy egyéb körülmények között is, akár így, egy színházteremben is találkozzunk egymással, hiszen a gyerekek így szokják meg, hogy a rendőrség figyel rájuk, így még jobb kapcsolat alakulhat ki az iskola és a rendőrség között” - fogalmazott dr. Varga László, városi rendőrkapitány.

A színdarab szakmai hátterét az Ózdi Rendőrkapitányság vezetői állították össze, az előadást Béri László rendezte. A rövid jelenet hűen tükrözte a valós életet.

A színdarab főszereplője a valós életben soha nem került még kapcsolatba a rendőrséggel. Rá nagy hatást gyakorolt az előadás.

„Kicsit rosszul esett, amikor rám rakták a bilincset. Furcsa volt ebbe a helyzetbe kerülni, beleérezni abba, hogy mit érezhet a vádlott, amikor a tárgyalás végén elviszik a rendőrök” - mondta Seres Arzén, a Gábor Áron Szakképző Iskola tanulója.

A színdarabot követően Zsámbok Zoltán tartott statisztikai adatokkal kiegészített és látványos videókkal fűszerezett közlekedés biztonsági előadást a diákoknak.