A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Az egyik legérdekesebb hely” – A Barlangfürdő kulisszái mögé leshettek a Víz Világnapja alkalmából az általános iskolások

A Víz Világnapja alkalmából városunk általános iskolás osztályai bővíthették tudásukat a víz fontosságáról, életünkben betöltött szerepéről és a környezettudatosságról, ugyanis ellátogathattak Miskolc fürdőibe: a Barlangfürdőbe, a Miskolctapolcai Strandfürdőbe és a Selyemréti Strandfürdőbe.
A három helyszínen zajló egész napos program során mindhárom fürdőben tanulságos és érdekes előadást hallhattak az általános iskolák tanulói – a három fürdőben összesen tíz osztály – a vízről, megnézhették a gépházat, a kutakat, illetve játékos feladatokkal is készültek a kisebbeknek, hiszen elsőtől a nyolcadik osztályig minden korosztály képviseltette magát.

Egy nyolcadikos osztály „tan-túráját” portálunk és a Miskolc Televízió is végigkövette. Az érdeklődő szempárok betekinthettek a színfalak mögé: a fürdő működtetését végző masinákat a gépházban leshették meg, a még nem használt barlangi járatok rejtett világát pedig szintén feltárták egy kis időre a kíváncsi ifjoncok előtt – ezeket hidegvágatoknak nevezik.

Scheitzner Beáta, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője kiemelte: a mai napnak az volt a célja, hogy érzékeltessék a gyerekekkel – akik fürdőző vendégként már ismerik a fürdőt –, hogy milyen sok vizet használunk a mindennapi életben, és hogy miért fontos, hogy ők mint a fürdő vendégei, odafigyeljenek erre a vízre is, hiszen ez is egy természeti kincs.

– Éppen ezért fontos, hogy tudatos fogyasztókká váljanak, ezért is mondtuk el nekik, hogy itt a Barlangfürdőben 6300 kádnyi víz található - egy kádnyi víz pedig körülbelül 80 liter -, és nem mindegy, hogy hogyan használjuk ezt a vizet – ismertette az ügyvezető.

Hozzátette, a turizmus területén is rendkívül fontos a tudatos működés. – A fürdők működésében is voltak ezért átalakulások, ezen kívül invitáljuk a vendégeket, hogy csapvizet igyanak, például a Barlangfürdő területén található kútból, ne pedig a PET-palackos változatot vásárolják. Ezek mind előrelépést jelentenek a környezettudatos működés felé – hangsúlyozta Scheitzner Beáta.

Zselenák Gábor, a Miskolctapolcai Általános Iskola tagintézmény-vezetője elmondta, földrajz és biológia órákon mindig foglalkoznak a víz és a környezetvédelem témájával, így a diákok napi szinten hallanak róla, valamint minden évben megemlékeznek valamilyen formában a Víz Világnapjáról, akár rajzpályázat, vagy vízzel kapcsolatos foglalkozások keretében. – A mai egy rendhagyó Víz világnapi program volt, és nagyon hálásak vagyunk, amiért ellátogathattunk ide, és hogy a tanulók közelebbről is megismerhették a fürdő működését – nyilatkozta az intézményvezető.

Adamovits Áron, az iskola egy diákja a Miskolc Televízió kérdésére elmondta, már járt a Barlangfürdőben családjával, a mai kirándulást kimondottan érdekesnek találta. – A Víz Világnapja szempontjából talán ez a fürdő az egyik legérdekesebb hely az országban, és ma olyan részeire is bejutottunk a Barlangfürdőnek, amiket ezelőtt még nem láttunk – emelte ki Áron, és hozzáfűzte, rengeteg hasznos információt tudtak meg a környezettudatossággal és a víz pazarlásának elkerülésével kapcsolatban, melyeket a hétköznapokban ő és családja is szorgalmaz.