A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fenntartható városi közlekedés: További fejlesztések várhatók Miskolcon!

Miskolc az elmúlt évek fejlesztéseivel európai szinten is letette névjegyét. Ennek köszönhető, hogy jelenleg is több nemzetközi, Európai Uniós finanszírozású projektje fut a városnak. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy Miskolc nemzetközi szinten is az érdeklődés fókuszában maradjon, és egy-egy területre összpontosítva újabb eredményeket tudjon elérni.
Az egyik nemzetközi projekt a két évvel ezelőtt indult TRAM, amelynek középpontjában a városi közlekedés fenntarthatóbbá tétele áll. A TRAM lehetőséget ad arra, hogy a külföldön leginkább működő és a lakosság számára is szerethető fejlesztéseket megismerjék a miskolci szakemberek és azokat átültessék hazai környezetbe.

A TRAM projektben Miskolcon kívül román, svéd, spanyol és olasz partnervárosok között működik tapasztalatcsere. A találkozókon lehetőség van népszerűsíteni is Miskolcot, hiszen az eddigi eredményeinket kell bemutatni, amelyeket mások is sikerrel vezethetnek be saját városukban.

Az eddigi találkozókon Miskolc az elmúlt évek közlekedésfejlesztéseit mutatta meg. Nagy tetszést aratott a miskolci villamosfejlesztés, különösen a villamosokat előnyben részesítő forgalomirányító rendszer, amely a városon való gyorsabb áthaladás érdekében 16 forgalmas kereszteződésben ad zöld utat a villamosoknak.

Ugyanígy sikeresnek ítélte a nemzetközi közönség a buszközlekedés fejlesztését; a környezetbarát CNG buszok ugyanis nem csak magasabb utazási igényeket szolgálnak, de környezetbarát járművek is. Ezek mellett bemutatták a miskolci közösségi közlekedés Free Wifi szolgáltatását, amely most már a teljes flottát lefedi, valamint a valós idejű utastájékoztatási rendszert, amely több platformon is, például a Google-ben is tervezhetővé teszi a miskolci közlekedést – legyen szó buszról, villamosról, vagy a kettő között egy kis sétáról a belvárosban.

A legutóbbi, anconai találkozón a ZOO járat került bemutatásra, amelynek aktualitása is van: hamarosan indul. Jól bevált különlegessége, hogy van menetrendje, de csak akkor közlekedik, ha igény van rá. Ezt az utasok több módon is jelezhetik az üzemeltető MVK Zrt. felé. – Ezt az igényvezérelt közlekedési rendszert Európa több pontján is tesztelték. Van, ahol nem volt sikeres, van ahol igen. Miskolc ez utóbbiak közé tartozik, ezért is kíváncsiak voltak arra a TRAM-ben részt vevő városok, hogy miért. Ennek több oka is van, de az egyik és talán a legfontosabb, hogy a kialakított rendszer teljes egészében a helyi igényekhez igazodik – mondta Juhász János, az MVK Zrt. szolgáltatási igazgatója, aki egy előadás keretében számolt be a ZOO járatról.

A projekt során többek között az ilyen tapasztalatokat is összegzik a résztvevő városok. A miskolci részvétel várható fő eredménye a projektek továbbfejlesztése lehet. Mindez segíthet továbbgondolni a város településfejlesztési stratégiájának közlekedésfejlesztési fejezetét is. Ezzel a miskolciak nyernek, méghozzá elsőre sikeres és jól működő projekteket. Jó tapasztalatokra szükség van a megyeszékhelyen is, ugyanis hamarosan további olyan közlekedésfejlesztések várhatók Miskolcon, mint az elektronikus jegyrendszer bevezetése, vagy az intelligens forgalomirányítási rendszer kiépítése.