A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Éles helyzetekben is helyt álltak a rendőrtanulók

Idén is megrendezték a BM Tanintézetek Tanulóinak Életmentő és Elsősegélynyújtó versenyét a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban csütörtökön, immár kilencedik alkalommal. A miskolciak most az első és a második helyet is megszerezték.
Minden évben új és új szituációk várnak a versenyre jelentkező csapatokra. Idén gázrobbanás, kocsmai verekedés, kerékpáros és autós baleset sérültjeit is el kellett látniuk a kihallgató szobában gémkapcsot nyelt gyanúsított mellett.

Nemes Ferenc rendőr alezredes elmondta, azért fontos ez a verseny, mert a rendőrök gyakran elsőként érkeznek a helyszínre. – A diákoknak meg kell tanulniuk olyan ellátásban részesíteni a sérültet, hogy stabilizálják annak állapotát, nehogy súlyosbodjon a mentő megérkezéséig – mondta a Koordinációs és Humánigazgatási Osztály vezetője. – 2009-ben rendeztük meg az első országos elsősegélynyújtó versenyt, ami mára már hagyománnyá vált. Nagyon fontos visszajelzés nekünk, hogy hogyan tudják a diákok alkalmazni a gyakorlatban azt a tudást, amit elméletben megszereztek.

Idén négy rendészeti szakgimnázium két-két csapata nevezett be a megmérettetésre. Az Adyligeti, a Körmendi, a Szegedi és a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumból jöttek tanulók Miskolcra. Egy húszperces írásbeli feladatsor után jöhettek a szituációs gyakorlatok, ahol az élethűség kedvéért még a Spider Mentőcsoport egyik kutyája is besegített. Mind az öt helyszínen az Országos Mentőszolgálat mentőtisztjei és mentőápolói pontozták az elvégzett feladatokat.

A kétéves képzés alatt mindkét évben vannak egészségügyi óráik a diákoknak. Így a versenyre első és második évfolyamról is jelentkezhet bárki. 2009-ben az első megmérettetés ötletét az a tragédia adta, hogy egy diák rosszul lett tornaórán. Az intézmény orvosa sikeresen újraélesztette őt, ám a kórházban végül életét vesztette.

A versenyen a miskolciak évről évre az első vagy a második helyet szerzik meg, idén sem volt ez másképp, egyik csapatuk az első, másik pedig a második lett!

VIA